Президентът Румен Радев пристигна в град Шипка за благодарствения молебен в

...
Президентът Румен Радев пристигна в град Шипка за благодарствения молебен в
Коментари Харесай

Президентът определи отмяната на официалните чествания на Шипка като манипулация

Президентът Румен Радев дойде в град Шипка за благодарствения молебен в храма " Рождество Христов " и определи отмяната на формалните празнувания на Шипка като  " операция ".

„ България даде през вчерашния ден един голям принос към международната медицина – съумя да изолира два разнообразни варианта на ковид. Оказа се че софийският вариант е доста безопасен и там всевъзможни мероприятия навън са разрешени, до момента в който „ вариантът на Шипка “ се оказа доста рисков и мероприятията се анулираха. Надявам се със същото озлобление ръководещите в действителност да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на операцията и ще се качат на Шипка! “, сподели президентът Румен Радев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се качи на Шипка във връзка отбелязването на 142 година от Освобождението на България.

„ В празници като днешния е значимо какво мисли българския народ, а не обособени политици. Потокът от хора, който на всеки 3-ти март върви към Паметника на свободата, с цел да се поклони и постави цветя, потвърждава, че можем да бъдем признателни, помним и завещаваме на децата си вярата, любовта и поклонението пред всички, които са взели участие в национално освободителното придвижване. Не е драма, че през днешния ден няма да има политически слова от политически водачи. Важното е, че всички, които са съпричастни с идеята България и нейната независимост ще бъдат там и ще отдадат своята респект “, съобщи Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов остана в София за честванията на 142-годишнината от Освобождението на България.

„ С възприятие на надълбоко почитание към всеки от Вас Ви приветствам по случай Националния празник – 3 март. Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България. И през днешния ден продължаваме да следваме техния завет, че нашето място е измежду развитите демократични страни като горда и свободна нация “, написа министър-председателят в страницата си във Фейсбук.

„ Подвигът на Шипка е ослепителен български знак и той вечно остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се оправяме с днешните провокации, за които повече от всеки път са нужни дипломация и съгласие, мъдрост и разсъдък, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е обединен и дружно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни сплотява повече от всичко и ни пази от всевъзможни опити за разделяне на българското общество. България през днешния ден не води война с никого. Нищо от предишното не е забравено, само че би трябвало да работим, с цел да не се повтори. Не единствено тъй като българските опълченци са подсигурили с живота си нашата независимост, само че и тъй като близо век и половина по-късно, националната ни идея остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите генерации ни задължава да се държим почтено, да бъдем виновни и да помним, че нищо безплатно не сме получили, а е необходим доста труд и неизменност, с цел да пребъде нашето Отечество. Честит празник! “, написа Борисов в обществената мрежа.

„ В паметта на всеки народ има персони и събития, както и свързани с дати, които без значение от последователното си отдалечаване във времето поддържат загатна постоянно жив измежду генерации. Една от тези дати за нас българите е днешният 3 март. Денят на дълго мечтаната и изстрадана с доста кръв и свидни жертви българска независимост “. Това сподели Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, по време на отслужването на панихида и молебен за 3-ти март.

„ Подписването на Санстефанския кротичък контракт на този ден в далечната 1878 година е не просто едно от многото значими исторически събития в историята. Узаконеният с този контракт нов български държавен суверенитет съставлява натурален свършек на дълъг и динамичен развой. Историята е засвиделствала всички стадии от този незабравим за нас ден на нашите предшественици към днешната ни независимост. Засвидетелства е обстоятелството, че тази независимост не е пристигнала безплатно. Идеал намериш своя първи плод от постигнатата от предците ни духовна самостоятелност. Днес, когато страната ни се радва на всички благоприятни условия за културно и държавно развиване, ние продължавамд да отдавме респект на всички, които са съдействали за днешната българска независимост. Почита е тези, които за тази независимост са дали най-ценното личните си животи. Както и за българските опълченци дали живота си да бъдем през днешния ден тук. Светла и безконечна да бъде паметта на всички герои на българската самостоятелност. Бог да пази България! “, сподели Българският патриарх Неофит. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР